HTML

Lingvico Műhelynapló

A Lingvico Műhelynapló blog új funkciókról és szolgáltatásokról ad hírt, technikai kérdésekben nyújt segítséget, javaslatokat gyűjt, hibalistát vezet...
(Műhelygazda: Lingvico Nyelviskola Szolgáltató)

Ajánló

Blended learning blog az elméletben és a gyakorlatban, avagy mi ez, mire jó, hogyan csinálják mások, tanári és üzleti szemmel. Tovább a blogra >>
Online nyelvoktatás blog Tovább a blogra >>

Friss topikok

Linkblog

Interjú egy nyelviskola vezetővel a blended learning bevezetéséről

2008.09.12. 16:28 Műhelyírnok

Nemrég interjút készítettünk az egyik Lingvico-t használó nyelviskola vezetőjével, Csősz Ildikóval. A nyelviskolája szeptember közepén indít el blended learning tanfolyamokat. A várakozásokról és a bevezetés gyakorlati tennivalóiról kérdeztük.


Az interjút ide kattintva érheti el:
http://blendedlearning.blog.hu/2008/09/11/blended_learning_bevezetese_a_gyakorlatban_interju_az_oktatars_nyelvstudio_vezetojevel_1_resz

Szólj hozzá!

Címkék: interjú

Átmeneti leállás

2008.08.21. 16:21 Műhelyírnok

Tegnap, 08.20-án 17.00-17.20 között egy átmeneti leállás volt a Lingvico-nál, mely időszak alatt a Lingvico.hu portál és az online nyelviskolák nem voltak elérhetőek.
A problémát sikerült megoldanunk és 17.20-tól minden rendeltetésszerűen működik.

A felhasználóknak okozott kellemetlenségért elnézést kérünk!

Szólj hozzá!

Címkék: rendszer leállás

"A határ a csillagos ég" - interjú egy online nyelvtanárral

2008.05.06. 18:55 Műhelyírnok

Nemrég interjút készítettünk az egyik Lingvico-t használó tanárnővel, Strackné Galambos Katalinnal, aki megosztotta tapasztalatait, módszereit az online nyelvoktatással kapcsolatban.

Az interjút a Lingvico "Online nyelvoktatás" blogjában olvashatja "A határ a csillagos ég" - Hogyan keress nyelvtanárként pénzt otthonról az interneten címmel:
http://onlinenyelvoktatas.blog.hu/2008/05/06/a_hatar_a_csillagos_eg_hogyan_keress_nyelvtanarkent_penzt_otthonrol_az_interneten

Jó olvasást!

Szólj hozzá!

Címkék: interjú hogyan kezdjem?

Megjelenés a Vatera piacterén

2008.04.24. 13:02 Műhelyírnok

A vatera.hu aukciós oldallal létrejött együttműködés eredményeként a Lingvicot használó nyelvtanárok és nyelviskolák megjelentethetik kínálatukat a Vatera látogatóinak.
 
A Vatera készített egy új alrovatot kimondottan nyelvoktatók számára. Ebben az alkategóriában lehet árulni/árvereztetni távoktatási anyagokat, live-online óracsomagokat  és live-online tanfolyamokat. Az elmúlt napokban már több hirdetés felkerült a rovatba.

A Vatera piacterén számtalan formában megjelenhet egy online nyelvtanár, nyelviskola kínálata.

Például a távoktatási anyagok egy bizonyos témára fókuszálhatnak. Ilyen témák lehetnek például egy-egy nyelvtani jelenséget begyakoroltató feladatcsomagok, vagy az egyes készségek (olvasás, írás, hallás utáni értés) fejlesztésére  kidolgozott feladatgyűjtemények. Lehet komplex írásbeli nyelvvizsga mintateszteket is készíteni, hiszen a rendszer lehetővé teszi az időalapú feladatsorok készítését is.
A távoktatási anyagoknak az a nagy előnye, hogy ugyanazt az anyagot (amit egyszer kell megcsinálni) több tanulónak is el lehet eladni,akár egyidőben. Emellett az a tanuló, amelyik távoktatási anyagot vesz, előbb-utóbb valószínűleg majd live-online órát is igényel, mint konzultációt, amit plusz díjért vehet igénybe.

Live-online órák esetében érdemes óracsomagokat meghirdetni, amelyek meghatározott óraszámot tartalmaznak, pl. 20 vagy 30 órát. Az óracsomagokat is lehet egy–egy téma köré csoportosítani. Meghirdethetők például kontextusmotivált órák (pl. 10 óra London nevezetességeiről, 5 óra a sportról, vagy 15 óra a turisztikai alapszókincs elsajátításához). A live-online órák tanfolyam formájában is kiajánlhatók. A tanfolyamok fix időpontban zajló, gyakran csoportos  live-online órák, amelyeknek mind a kezdete, mind a vége pontosan meg van adva.

Szólj hozzá!

Címkék: vatera szabad időpont tanfolyam meghirdetés távoktatási anyag meghirdetés kontextusmotivált oktatás

Tájékoztató szerverkarbantartásról

2008.04.14. 09:35 Műhelyírnok

2008. április 16-án (szerdán) a Lingvico szerverszolgáltatója este 19:00-tól várhatóan 21:00-ig karbantartást végez. Ez idő alatt a Lingvico.hu portál és az online nyelviskolák nem lesznek elérhetőek.

Kérjük, április 16-án este 18.30-tól ne használják a Lingvico rendszert, mert adatvesztés léphet fel.

Megértésüket köszönjük!

Szólj hozzá!

Címkék: szerverkarbantartás

Olcsóbb lett a rendszerhasználati díj

2008.03.10. 18:06 Műhelyírnok

Olcsóbb lett a Lingvico rendszer live-online használati díja. Az eddigi br. 60Ft/nap/tanuló helyett mostantól br. 40Ft/nap/tanuló díjért tarthatnak élő internetes órákat a tanárok.
 
Ez az árcsökkenés reményeink szerint hozzájárul ahhoz, hogy többen kipróbálják az élő internetes (live-online) órákat.

Szólj hozzá!

Címkék: számlázás óratartás használati díj

Egyszerűsödött a tanulói jelentkezés

2008.03.10. 18:01 Műhelyírnok

Néhányan jelezték számunkra, hogy túl sok adatot kell megadnia egy érdeklődőnek a jelentkezéskor. Ez főleg az ingyenes próbaórára jelentkezéskor bizonytalaníthatott el érdeklődőket.

A mai nappal ezért módosítottuk a jelentkezési lapot, mostmár csak a legszükségesebb adatokat kell megadnia az érdeklődőnek. Ha megegyezett a tanárral és megkapta a hozzáférését a rendszerhez, a tanuló-felületen meg tudja adni a további adatokat is, mint pl. a számlázási és postázási adatait, a telefonszámát stb.

A jelentkezés egyszerűsítését szolgálja az is, hogy a mai naptól a www.lingvico.hu honlapon a tanári adatlapokon (mind a főoldalon, mind a listaoldalon) megjelenik egy gomb, ami közvetlenül az adott tanár Jelentkezési űrlapjára visz.

Szólj hozzá!

Címkék: jelentkezés tanuló oldal lingvico hu

Átmeneti üzemzavar

2008.02.09. 11:29 Műhelyírnok

Ma hajnaltól késő délelőttig egy átmeneti üzemzavar volt a Lingvico-nál, mely időszak alatt a Lingvico.hu portál és az online nyelviskolák nem voltak elérhetőek.
A problémát sikerült megoldanunk és 11.15 órától minden rendeltetésszerűen működik.

A felhasználóknak okozott kellemetlenségért elnézést kérünk! Dolgozunk azon, hogy megoldást találjunk a hasonló üzemzavarok jövőbeni elkerülésére.

Szólj hozzá!

Címkék: üzemzavar napi hibalista

Átalakult a lingvico.hu portál kezdőoldala

2008.01.31. 17:11 Műhelyírnok

A lingvico.hu portál kezdőoldalán megjelennek a tanárok

 • A kezdőoldalon mostantól véletlenszerűen megjelenik 9 tanár adatlapja. Vagyis minden oldalmegnyitáskor, frissítéskor másik 9 tanár adatlapja jelenik meg. Az adatlapon a név, a fénykép, a tanított nyelv, a kontextusmotivált oktatáshoz meghirdetett témák (aki meghirdetett) és egy "Nézzen mintafeladatokat!" nevű link olvasható. A névre kattitva az érdeklődők az adott tanár nyelvoktató weboldalát érhetik el. A "Nézzen mintafeladatokat!" nevű link csak akkor jelenik meg, ha az adott tanár publikus mintafeladatokat tett fel a nyelvoktató weboldalára, a link a nyelvoktató weboldal Mintafeladatok oldalát nyitja meg.
 • Az érdeklődők egy nyelvválasztót is használhatnak, véletlenszerűen kilistázva ezzel 9, a választott nyelvet oktató tanár adatlapját.
 • Az adatlapok alatt látható egy "Összes tanár teljes adatlappal" link is, mely a "Live-online tanár és nyelviskola lista" oldalra visz.
 • A kezdőoldalra kikerült egy új szöveg, mely a kontextusmotivált nyelvtanulás lényegét magyarázza el az érdeklődőknek.

Kibővült az Expressz ajánlatkérés űrlap

Az Expressz ajánlatkérés űrlapon a továbbiakban az érdeklődők jelezhetik:

 • ha ingyenes próbaóra iránt érdeklődnek. Ha szívesen részt vennének egy ingyenes próbaórát, akkor az űrlapon az "Ingyenes próbaóra" checkboxba kell kattintaniuk. Az ajánlatkérést ebben az esetben a rendszer csak azoknak a tanároknak küldi ki, akik ingyenes próbaórát hirdettek meg az adott nyelven. Az ajánlatkérésről értesítő e-mailben a tanárok látni fogják, ha a tanuló eziránt érdeklődik. Ajánlatukat tehát ennek megfelelően küldhetik el az érdeklődőnek, megadva akár azt a konkrét időpontot, amikor live-online próbaórát tartanak a számára.
 • ha valamelyik kontextusmotivált tanuláshoz meghirdetett téma iránt érdeklődnek. Az űrlapra felkerült egy legördülő menü, ami a nyelvválasztás után azokat a témákat mutatja, amit a tanárok az adott nyelven meghirdettek. Az érdeklődő a legördülő menüből ki tudja választani az őt érdeklő témát. Az ajánlatkérést ebben az esetben a rendszer csak azoknak a tanároknak küldi ki, akik az adott témát meghirdették. Az ajánlatkérésről értesítő e-mailben a tanárok látni fogják, hogy melyik téma iránt érdeklődik a tanuló. Ajánlatukat tehát ennek megfelelően küldhetik el az érdeklődőnek, leírva például hogyan zajlana ez a fajta oktatás, és akár egy live-online próbaórára is invitálhatják a tanulót.

Ingyenes próbaóra kereső

A kezdőoldalról mostantól az érdeklődők - egy nyelvválasztás után - kilistázhatják azokat a tanárokat, akik az adott nyelven ingyenes próbaórát hirdettek meg.


A kezdőoldal átalakításával az volt a célunk, hogy az érdeklődők azonnal láthassák a tanárokat és minél egyszerűbb legyen tanárt választaniuk (ezt szolgálja az ingyenes próbaórát meghirdető tanárok listázása). Az Expressz ajánlatkérés űrlapba beépített 2 új elem azt szolgálja, hogy a tanuló minél célzottabban tudjon ajánlatot kérni és a tanárok minél konkrétabb ajánlatot tudjanak adni.

Szólj hozzá!

Címkék: próbaóra kontextusmotivált oktatás lingvico hu expressz ajánlatkérés

Félreértés tisztázása az ajánlatkérésről értesítő e-maillel kapcsolatban

2008.01.29. 11:21 Műhelyírnok

A tanárok postafiókjába kiküldött, ajánlatkérésről értesítő e-mailek aljára kikerült egy új szöveg, ami arra figyelmeztet, hogy ez egy automatikusan kiküldött levél, ezért nem tudnak rá válaszolni.
(A levél alján megjelenő szöveg: Ez egy automatikusan kiküldött levél, kérjük, ne válaszoljon rá! Ha kérdése, problémája van, vegye fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal az office@lingvico.hu címen.)

Egy tanárnő jelezte felénk, hogy ez a szöveg félreértést okozhat, ezért szeretnénk ezúton is tájékoztatni minden tanárt, hogy ez a figyelmeztetés csak az ajánlatkérésről értesítő e-mailre vonatkozik. Ezt a levelet a rendszer automatikusan küldi ki azután, miután valaki használta az Expressz ajánlatkérés funkciót a www.lingvico.hu portálon. A levél az info@lingvico.hu feladóval érkezik meg a tanárokhoz, de ezt az e-mail címet csak kiküldésre használjuk, válaszleveleket nem fogad. Erről szól a figyelmeztető szöveg.

A tanárok az ajánlatkérésről értesítő levélből megtudhatják, hogy milyen e-mail címre várja ajánlatukat az érdeklődő, és erre az e-mail címre természetesen elküdhetik az ajánlatukat (a figyelmeztető szöveg nem erre vonatkozik).

Szólj hozzá!

Címkék: expressz ajánlatkérés

1 napos hozzáférési intervallum is beállítható a tanulóknál

2008.01.09. 14:56 Műhelyírnok

Módosítottuk az Adminban a tanulók hozzáférési intervallumának beállítását. Eddig nem lehetett 1 napot beállítani (pl. jan. 09 - jan. 09), így ha valaki próbaórát akart tartani, illetve próbahozzáférést adni az érdeklődő nyelvtanulónak, 2 napot kellett beállítania hozzáférésként (pl. jan. 09 - jan. 10.).

A korábbi fejlesztéseket - melyek a próbaórák és próbahozzáférések napjának ingyenessé tételét valósították meg - ezért most kiegészítettük egy olyan módosítással, mely révén 1 napot is be lehet állítani a tanulók hozzáférési idejeként. Így gond nélkül tarthatók próbaórák és adhatók próbahozzáférések az érdeklődőknek.

Szólj hozzá!

Címkék: próbaóra hozzáférési idő felhasználó adatlap lingvico admin próbahozzáférés

Módosult az Adminban a tanfolyamok, szabad órák és távoktatási anyagok meghirdetése

2008.01.07. 18:01 Műhelyírnok

A tanfolyamok, szabad órák és távoktatási anyagok meghirdetése eddig úgy történt, hogy az adatok, időpontok megadásán túl (a "Tanfolyam", "Időbeosztás" és "Távoktatási anyag" oldalakon) az Első lépések oldalon is be kellett kattintani a megfelelő checkboxokat a "Kínálat, Státusz" fülön.

Ez a metódus azonban hibalehetőséget jelentett, mivel, ha valaki meg is adta a megfelelő adatokat, időpontokat, de nem katintott a checkboxokba, akkor nem jelentek meg a nyelvoktató weboldalán (valamint a Lingvico.hu oldalon, ha kereshetővé tette az online nyelviskoláját) a meghirdetett tanfolyamok, szabad időpontok, illetve távoktatási anyagok.

E hibalehetőség kiküszöbölésére azt a megoldást találtuk, hogy egyszerűsítjük a meghirdetést és ezentúl a meghirdetés után (elmentve a felvett tanfolyamot, szabad időpontokat és távoktatási anyagokat) ezek automatikusan megjelennek a nyelvoktató weboldalon, illetve a Lingvico.hu portálon, amennyiben kereshető az iskola.

A módosítás során ezért kivettük a checkboxokat az Első lépések oldal "Kínálat, Státusz" fülről.

Mostantól tehát a következőképpen lehet tanfolyamot és szabad órát meghirdetni:
1. Az Első lépések oldalon az Általános státusz aktívra állítása mellett állítsuk a Live-online státuszt is aktívra.
2. A "Tanfolyam", "Időbeosztás" oldalakon a meghirdetés folyamata nem változott. Mentés után a meghirdetett tanfolyamok, szabad időpontok megjelennek a nyelvoktató weboldalon: a kezdőoldalon a Kínálat és Jelentkezés részben, valamint az "Aktuális tanfolyamok", illetve az "Órarend" oldalon. Amennyiben az online nyelviskola kereshető, akkor a Lingvico.hu portálon a "Live-online tanár és nyelviskola lista" oldalon is megjelennek ezek az adatlapon.

Távoktatási anyagot a következőképpen lehet meghirdetni:
1. Az Első lépések oldalon az Általános státusz aktívra állítása mellett állítsuk az Online státuszt is aktívra.
2. A "Távoktatási anyag" oldalon a meghirdetés folyamata nem változott. Mentés után a meghirdetett távoktatási anyagok megjelennek a nyelvoktató weboldalon: a kezdőoldalon a Kínálat és Jelentkezés részben, valamint a "Távoktatási anyagok" oldalon. Amennyiben az online nyelviskola kereshető, akkor a Lingvico.hu portálon a "Live-online tanár és nyelviskola lista" oldalon is megjelennek ezek az adatlapon.

Szólj hozzá!

Címkék: szabad időpont tanfolyam meghirdetés távoktatási anyag meghirdetés lingvico admin tanuló oldal lingvico hu

Az Adminban javítottuk a régebbi feladatok statisztikájának hibáját

2008.01.07. 18:00 Műhelyírnok

Egy tanárnő jelezte felénk a hétvégén, hogy az Adminban a tanuló statisztikájánál a régebbi feladatok eredményeinek megjelenítése nem működött megfelelően, mert az eredmények helyett a nyelvoktató weboldala jelent meg.

A hibát ma javítottuk és újra rendeltetésszerűen működik a funkció: a tanuló statisztikai oldalán a lecke-statisztikák táblázatban a "Régi feladatok" linkre kattintva megjelennek a  régi feladatok %-os eredményei és a feladatok, illetve feladatsorok nevére kattintva megjelennek maguk a feladatok, feladatsorok is.

Elnézést kérünk a hiba okozta kellemetlenségért!

Szólj hozzá!

Címkék: statisztika napi hibalista lingvico admin

Átmeneti nehézség a Lingvico.hu kezdőoldalnál

2008.01.07. 17:59 Műhelyírnok

Múlt héten péntek délutántól vasárnap kora délutánig a Lingvico.hu kezdőoldal megjelenítésével probléma volt: a kezdőoldal csak egy megjelenő hibaablak "leokézásával" jelent meg. A hibát vasárnap javítottuk, jelenleg problémamentes a Lingvico.hu portál megjelenítése.

A hiba ideje alatt az ajánlatkérés szolgáltatás kivételével minden jól működött, elérhető volt a portál tartalma, a tanár és nyelviskola listában is lehetett keresni.

Azokat az érdeklődő nyelvtanulókat, akik a hiba ideje alatt használták (volna) az ajánlatkérő funkciót, kérjük, küldjék el ismét ajánlatkérésüket a Lingvico.hu kezdőoldalról.

A hibáért utólagosan is elnézést kérünk!

Szólj hozzá!

Címkék: napi hibalista lingvico hu expressz ajánlatkérés

Kellemes Ünnepeket és Boldog Új Évet!

2007.12.21. 10:14 Műhelyírnok

Minden kedves Lingvico felhasználónak és blogolvasónak nagyon boldog karácsonyt és sikerekben gazdag új évet kíván a Lingvico csapata!

A Műhelynapló szünetel az ünnepek alatt, de olvassanak bennünket 2008. januárjától újra!

Szólj hozzá!

Minden régi és új felhasználónak: újonnan regisztrált tanulónál az 1. nap ingyenes

2007.12.19. 18:07 Műhelyírnok

Sok Lingvico rendszert használó tanár, illetve nyelviskola meghirdetett ingyenes próbaórát az érdeklődő nyelvtanulóknak. Ez azért is jó, mert a tanulók még nem igazán ismerik ezt a típusú internetes oktatást és egy próbaórán kötelezettségek nélkül megtapasztalhatják, hogy milyen is egy live-online óra hangulata.

Néhány tanár arra is vállalkozott, hogy egy bizonyos ideig ingyenes hozzáférést biztosít az érdeklődő tanulóknak a feladataihoz, távoktatási anyagaihoz. Ez is nagyon hasznos dolog a tanulók becsábítására az online nyelviskolájába.  

A Lingvico szeretné támogatni ezeket a vállalkozó kedvű tanárokat és azokat is arra biztatja, hogy tegyék meg ezeket a lépéseket, akik eddig nem hirdettek meg ingyenes próbaórát és nem adtak ingyenes hozzáférést az érdeklődőknek. Az érdeklődő nyelvtanulókból ugyanis akkor lesznek tanítványok, ha saját bőrükön is megtapasztalhatják a Lingvicoval végzett online oktatás kényelmét és "másságát".

A Lingvico azzal támogatja a tanárokat és a nyelviskolákat (legyen régi vagy új felhasználó), hogy minden újonnan regisztrált tanulónál az 1. napot (a regisztrálás napját) ingyenessé teszi, vagyis arra a napra a tanulónál nem számol el napidíjat a rendszer. Így nemcsak a tanulója számára lesz ingyenes ez az alkalom, hanem az Ön számára is.

Hogyan működik ez a gyakorlatban?

 • Ha Ön tanárként ingyenes próbaórát tart (ehhez live-online diákként regisztrálja az érdeklődő vagy jelentkező tanulót a rendszerben), akkor azért a napért nem számol el díjat a rendszer. A  tanulóval így kötelezettségek nélkül kipróbálhatják a live-online órát (használhatják a virtuális táblát, órai feladatokat adhat neki stb.).
 • Ugyanígy, az érdeklődő vagy jelentkező tanulónak a regisztráció napján kötelezettségek nélkül adhat próbahozzáférést, hogy kipróbálja a Tanuló-felületet (ehhez a tanuló regisztrálása után kioszthat számára leckéket néhány kedvcsináló feladattal), vagy  ha távoktatási anyag iránt érdeklődik, akkor az anyag egy részét teheti elérhetővé számára a Tanuló-felületen.
Reméljük ennek az újdonságnak köszönhetően sokan kedvet kapnak a tanulószerzésnek ehhez a módjához!

Szólj hozzá!

Címkék: próbaóra díjtalan használat próbahozzáférés

Minden új tanár és nyelviskola regisztrálónak 1 hónapig ingyenes használat

2007.12.19. 17:17 Műhelyírnok

2007. december 14-től az a magántanár vagy nyelviskola, aki regisztrál a Lingvico.hu portálon, a regisztrálása napjától számított 1 hónapig ingyenesen veheti igénybe a Lingvico szolgáltatását. Vagyis 1 hónapig díjmentesen taníthat a rendszeren keresztül, legyen az live-online óra, online gyakorlási lehetőség biztosítása a hagyományosan tanuló diákjainak, vagy távoktatási anyag értékesítése a tanulók felé.

Szólj hozzá!

Címkék: nyelviskola létrehozás díjtalan használat lingvico hu

Új fejlesztések a kontextusmotivált oktatás támogatására

2007.12.14. 20:45 Műhelyírnok

Korábban hírt adtunk arról, hogy megtörténtek az első fejlesztések a kontextusmotivált oktatás támogatására. (A bejegyzésben leírtuk azt is, mit is jelent a "kontextusmotivált oktatás".)

Most lezárult a fejlesztés második szakasza, aminek az volt a célja, hogy az érdeklődő tanulók számára is megjelenjen a kontextusmotivált oktatási kínálat.

A fejlesztések során a következők készültek el:

"Kontextusmotivált" újdonságok a tanárok számára:

1.
Ha a Lingvico Adminban az Első lépések oldalon a Kontextusmotivált oktatás fül alatt bejelölte a "Kontextusmotivált oktatás" checkboxot és megadott témákat, ezek a témák megjelennek a nyelvoktató weboldala kezdőoldalán, a Nyelvoktatás részben. Emellett (amennyiben kereshetővé tette az online nyelviskoláját) a Lingvico.hu portálon, a Live-online tanár és nyelviskola lista oldalon is megjelennek az adatlapján és egy linkfelhőben a megadott témái. A linkfelhőben az érdeklődők rákereshetnek az Ön adatlapjára, ha rákattintanak a téma linkjére.

2. Ha Kontextusmotivált tanfolyamot szeretne meghirdetni, akkor ezt a Lingvico Adminban a Tanfolyam oldalon a "Kontextusmotivált tanfolyam" checkbox bejelölésével jelezheti. Miután elmentette a tanfolyamot, a "Felvett tanfolyamok" táblázatban is megjelenik, hogy ez egy kontextusmotivált tanfolyam. Emellett a nyelvoktató weboldalán is megjelenik az adott  tanfolyamnál, hogy az egy kontextusmotivált tanfolyam.

3. Ha Kontextusmotivált távoktatási anyagot szeretne meghirdetni, akkor ezt a Lingvico Adminban a Távoktatási anyag oldalon a "Kontextusmotivált távoktatási anyag" checkbox bejelölésével jelezheti. Miután elmentette a távoktatási anyagot, a "Felvett távoktatási anyagok" táblázatban is megjelenik, hogy ez egy kontextusmotivált távoktatási anyag. Emellett a nyelvoktató weboldalán is megjelenik az adott távoktatási anyagnál, hogy az egy kontextusmotivált távoktatási anyag.

Már többen meghirdettek kontextusmotivált oktatást, és reméljük, egyre több téma lesz majd. Kontextusmotivált téma lehet bármi. Csak hogy a témák gazdagságát felvillantsuk: az általánosabb témáktól kezdve (irodalom, utazás, dalszövegek, sport, virágok) az egészen speciális témákig (Japán gazdaság, internetes vásárlás, szlengnyelv, Franciaország borvidékei, detektívregények hősei, Thai ételek, vagy éppen Harry Potter) - a kontextusmotivált témák száma tulajdonképpen végtelen.
És bár a kontextusmotivált órára is fel kell készülni, ez mégis más lehet és élvezetesebb, mint a megszokott könyvek alapján tanítani. A tanuló is motiváltabb lehet ezeken az órákon, mert a nyelvtanulás így a saját érdeklődésével kapcsolódik össze. Ez pedig megkönnyíti a nyelvtanár dolgát is.
Másrészt kontextusmotivált oktatás egy újdonság a nyelvtanulók számára, ezért ez az oktatási forma több érdeklődőt hozhat az ilyen jellegű tanítást hirdető tanároknak is.


"Kontextusmotivált" újdonság a nyelvtanulók számára:

A kontextusmotivált nyelvoktatás a tanulás azon módja, amikor a tanuló a nyelvet nem tankönyvből tanulja/gyakorolja, hanem egy olyan témán keresztül, ami őt különösen érdekli és amit a tanára is jól ismer.
A mai nap átalakítottuk a www.lingvico.hu oldalon a "Live-online tanár és nyelviskola lista" oldalt. A fejlesztésnek köszönhetően az érdeklődők lista oldalon való tanár-keresését jól tagolt lépések segítik. Ezentúl a nyelvtanulók témák alapján is tudnak tanárt, nyelviskolát keresni: a témák egy linkfelhőben jelennek meg, és a témára kattintva a listában azoknak a tanároknak, nyelviskoláknak az adatlapjai jelennek meg, akik az adott témából kontextusmotivált tanítást vállalnak.

Ez a fajta nyelvtanulás kiváló lehetőség a korábban már megszerzett nyelvtudás szintentartására, vagy egy adott témában a szakszókincs elsajátítására. De a kontextusmotivált tanulási mód a nyelvtanulás mellett az adott témában való ismeretszerzésről is szól, így annak is hasznos, aki egy őt érdeklő téma kapcsán az idegen nyelvű netes tartalmakat akarja mélyebben megismerni.

Szólj hozzá!

Címkék: tanfolyam meghirdetés távoktatási anyag meghirdetés lingvico admin kontextusmotivált oktatás lingvico hu

Módosult az Expressz ajánlatkérés űrlap

2007.12.10. 16:00 Műhelyírnok

Az elmúlt napokban több tanárnő jelezte felénk, hogy az Expressz ajánlatkérés űrlapon az egyik kérdés félreérthető. A "Mennyi időn belül?" kérdés ugyanis kétféleképpen értelmezhető:
 • mennyi időn belül kell eredményt elérnie a tanulónak (vagyis mennyi idő van például a nyelvvizsgáig), illetve
 • mikor kezdené el a nyelvtanulást.

Amikor az ajánlatkérő űrlapot kialakítottuk, akkor főként a tanulók szempontját vettük figyelembe, mivel ők használják ezt a funkciót a Lingvico.hu oldalon.
A következőkre jutottunk:
 • a tanulók szempontjából nagyon fontos a tanárválasztásban, hogy a tanár fel tudja-e készíteni adott időre (pl. az érettségiig vagy a nyelvvizsgáig),
 • aki nyelvtanulás iránt érdeklődik, az a közeljövőben vagy akár azonnal el akarja kezdeni a tanulást.
Ezek alapján úgy terveztük meg a "Mennyi időn belül?" kérdésre választható válaszokat, hogy azok az eredmény elérésének idejére vonatkozzanak (1 hét, 2 hét, 1 hónap ... 1 év stb.).

A tanároktól érkező visszajelzések alapján most módosítottuk az űrlap szövegét: a "Mennyi időn belül?" kérdés után betettünk egy magyarázó szöveget, a legördülő menübe pedig egy "Mindegy" választ. 

A módosítás után a "Mennyi időn belül?" kérdés magyarázataként tehát a következő szöveg jelenik meg: Kérjük, válassza ki, mennyi időn belül kell eredményt elérnie, például a nyelvvizsgát letennie! Ha nem kötődik időhöz a nyelvtanulás, akkor válassza a "Mindegy"-et.

Szólj hozzá!

Címkék: lingvico hu expressz ajánlatkérés

Új szolgáltatás: Expressz ajánlatkérés

2007.12.09. 18:41 Műhelyírnok

November vége óta egy új szolgáltatás segíti a tanítványszerzést és a tanárválasztást: az Expressz ajánlatkérés. A Lingvico.hu portálon az érdeklődők egy ajánlatkérő űrlap kitöltésével és egyetlen gombnyomással kérhetnek ajánlatot a Lingvico rendszert használó tanároktól és nyelviskoláktól.

Az érdeklődők megadhatják az űrlapon:
 • milyen nyelven tanulnának,
 • mire van szükségük (nyelvvizsga felkészítés stb.),
 • mennyi időn belül kell eredményt elérniük (pl. 1 hét, 1 hónap, 1 év),
 • emellett egyéb fontos információkat is leírhatnak az Üzenet mezőbe.

Az ajánlatkéréseket (az ajánlatkérés időpontjával és az érdeklődő e-mail címével együtt) a rendszer automatikusan elküldi minden Lingvico rendszert használó tanárnak, nyelviskolának: értesítést kapnak az aktív és inaktív online nyelviskolák is. A tanárok ezután az ajánlatkérő e-mail címére küldhetik el ajánlatukat.

Az eddigi visszajelzések alapján naponta több ajánlatkérés is érkezik a tanárokhoz. Amennyiben jól működik a szolgáltatás, továbbfejlesztjük a funkciót, hogy egyszerűbb legyen a használata mind a tanárok, mind az érdeklődők számára.

Szólj hozzá!

Címkék: lingvico hu expressz ajánlatkérés

A "Classic" dizájnsablont kivettük a rendszerből

2007.12.07. 09:37 Műhelyírnok

A Lingvico béta-tesztjéhez készített "Classic" nevű dizájnsablont kivettük mind a tanári, mind a tanulói oldalról. Immár tehát a tanároknak az eddigi "Red-Coffee" dizájnnal jelenik meg az Admin felülete, a Tanuló-oldal pedig az eddigi "Orange-Coffee" dizájnnal érhető el.

A jövő év elején új dizájnsablonokat tervezünk és teszünk elérhetővé.

Szólj hozzá!

Címkék: dizájn lingvico admin tanuló oldal

Új fejlesztés: feladatmegoldások ellenőrzése közvetlenül az Óratartó modulból

2007.11.27. 13:54 Műhelyírnok

Az Adminban, az Óratartó modulban a feladatok ellenőrzéséhez új funkciót építettünk be. Mostantól nyomon követhető a tanulónak kiosztott, órán megoldott feladatok aktuális állapota.

Amikor az órán egy tanuló jelzi, hogy egy feladattal elkészült, akkor a tanárnak az Óratartó modulban az adott feladatnál lévő "Frissítés" gombra kell kattintania. Ekkor láthatóvá válik a feladat kitöltése, az automatikus javítással és értékeléssel együtt. Amennyiben a tanulóval megismételteti a feladat kitöltését, az aktuális megoldás, javítás és értékelés a "Frissítés" gombra való ismételt kattintással nézhető meg.

2 komment

Új funkciókkal bővült a virtuális tábla

2007.11.27. 12:48 Műhelyírnok

A virtuális táblába a mai nappal olyan új funkciók kerültek be, melyek megkönnyítik az órai kommunikációt tanár és tanulója számára. Emellett az órai, táblára került anyagok utólag is visszanézhetővé váltak mind a tanár, mind a tanuló számára.

A következő újdonságok találhatók a virtuális táblában:

Tanulói oldal:
 • A tanuló számára is lehetőség van, hogy írjon a virtuális táblára az óra alatt. Ehhez a virtuális tábla alatti szövegmezőbe kell beírnia a szöveget, majd rá kell kattintania a szövegmező melletti "Megmutat" gombra. A beírt szöveg látható lesz mind a tanára, mind a többi tanuló számára (amennyiben csoportban tanul a live-online órán).
 • A virtuális táblán a tanuló szövege úgy jelenik meg, hogy a szöveg előtt automatikusan kiíródik a tanuló neve és zárójelben megjelenik, hogy "tanuló" és mindez piros betűszínt kap. Így azonnal látszik, ki írta a szöveget, ami főleg csoportos tanulás esetén hasznos, azonban egyéni tanuláskor is áttekinthetővé teszi a táblán folyó kommunikációt.
 • A virtuális táblára írt szövegek és feltett anyagok (képek, linkek stb.) visszanézhetőek, napok szerint. A "Virtuális tábla előzmények" legördülő menüből (ami a tábla alatt található) kiválasztható egy adott nap (dátum alapján). A kiválasztás után megjelenik egy újabb tábla a legördülő menü alatt, ahol a választott napon használt tábla tartalma megnézhető. Ez segít feleleveníteni például az adott órán tanultakat.
 • A virtuális tábla a feltett anyag bővülésével ezután nem "megnő lefelé" , hanem ugyanakkora méretű marad és egy gördítősávval lehet görgetni a tábla tartalmát. Így nem kell használni a böngésző gördítősávját (mint a "megnőtt" oldal esetén), ami könnyebbé teszi a tábla áttekintését. 

Tanári oldal:
 • Hogy a virtuális táblán a tanár is láthassa a tanuló által beírt szöveget, ezért a tábla alatt elhelyeztünk egy "Tábla frissítése" gombot (alkalmankénti frissítéshez) és egy "Automatikus frissítés" checkboxot, amire kattintva a tanuló szövegei automatikusan megjelennek a táblán, amint beírta azokat.
 • A virtuális táblán a tanár szövege úgy jelenik meg, hogy a szöveg előtt automatikusan kiíródik, hogy "Tanár" és mindez neonzöld betűszínt kap. Így a beírásai egyszerűbben megkülönböztethetőek a tanuló(k) szövegeitől.
 • A virtuális táblára írt tartalom a tanár által is visszanézhető. A tábla alatt található legördülő menüből (Előzmények) kiválasztható egy adott nap (dátum alapján). A kiválasztás után megjelenik egy újabb tábla a legördülő menü alatt, ahol a választott napon tartott órai anyag (ami felkerült a táblára) megnézhető.
 • A virtuális táblára tanári oldalról is felkerült egy gördítősáv, amivel a tábla tartalmát lehet görgetni, ezáltal nem kell használni a böngésző gördítősávját (mint eddig, a "megnőtt" tábla esetén).

Szólj hozzá!

Belépési problémát javítottunk

2007.11.27. 11:53 Műhelyírnok

A tegnapi nap folyamán észleltünk és javítottunk egy hibát, ami belépési problémát okozhatott a tanulók számára.

Eddig a tanulók - a rendszerbe való felvételük után - a kimenő automatikus e-mailben hibásan kapták meg az online nyelviskola linkjét: a www.lingvico.hu után 2 perjel jelent meg (pl.: www.lingvico.hu//onlinenyelviskolanev/angol).

A tanulóknál a hiba olyan problémát okozhatott, hogy az e-mailben érkező linkre kattintás után nem tudtak bejelentkezni. Az is előfordulhatott, hogy ezt a hibás linket mentették el, ami a későbbiek folyamán okozhatott belépési problémát. Ezért ezúton is kérjük azokat a tanulókat, akik tapasztaltak belépési  problémát, hogy ellenőrizzék az általuk használt és elmentett linket. Amennyiben 2 perjel van benne, abban az esetben töröljék a rossz linkben a plusz perjelt, és ezután mentsék el a helyes linket. Ezután problémamentesen tudják majd használni az oldalt.

A hiba javítása után
az ezután regisztráló, illetve tanárok által felvett tanulók már helyesen kapják meg a linket.


Mind a tanároktól, mind a tanulóiktól elnézést kérünk a kellemetlenségért, amit a hiba okozott!

Szólj hozzá!

Címkék: belépés napi hibalista tanuló oldal

Módosult az Adminban a tanfolyamok és a távoktatási anyagok árainak beállítása

2007.11.22. 16:39 Műhelyírnok

Egy tanárnő nemrégen azt kérte, hogy az Első lépések oldalon a távoktatási anyag díjaként maximum összegként be lehessen állítani 12.000Ft-ot, mert jelenleg nincs ilyen választható összeg. Ugyan a Távoktatási anyag oldalon minden meghirdetett távoktatási anyagnak meg lehet adni a pontos árát, azonban a nyelvoktató weboldalon és a Lingvico.hu portálon megnézhető online nyelviskolák adatlapjain nem jelennek meg ezek a konkrét összegek, hanem egy tól-ig ár szerepel, amit az Első lépések oldalon kell beállítani.

Ezen a kérésen elgondolkozva egy olyan megoldást kerestünk, ami a későbbi igényeknek is meg tud majd felelni. Arra jutottunk, hogy a továbbiakban ne két helyen kelljen beállítani az árat, hanem csak egy helyen, amikor meghirdetik az adott távoktatási anyagot. A meghirdetett távoktatási anyagok áraiból számolja ki aztán a rendszer a tól-ig árat, ami aztán megjelenik a nyelvoktató weboldalon és a Lingvico.hu-n megnézhető adatlapon. Ezt a fejlesztést nemcsak a távoktatási anyagnál végeztük el, hanem a tanfolyamnál is, ami hasonlóan működik.
Az árbeállítás funkció megváltoztatásával együtt járt, hogy az Első lépések oldalról (az Oktatási adatok fülről) kivettük a Csoportos óradíjak és a Távoktatási anyagok díjait beállító panelt.

Mostantól tehát a következőképpen lehet árat beállítani:
1. A távoktatási anyagok pontos árát a Távoktatási anyag oldalon kell beírni a "Távoktatási anyag teljes ára" mezőbe.
2. Tanfolyam meghirdetésekor a Tanfolyam oldalon az azonos nevű mezőben kell megadni a tanfolyam teljes árát és az óradíjat. (A rendszer a meghirdetett tanfolyamok óradíjai alapján számolja ki a csoportos óradíj tól-ig összegét.)

Szólj hozzá!

Címkék: tanfolyam meghirdetés távoktatási anyag meghirdetés lingvico admin árak beállítása

süti beállítások módosítása